Kultura ludowa jako żywy element aktywności obywatelskiej Polaków

❓ Czym jest projekt „Uniwersytet Ludowy – o tradycji i o przyszłości”?
„Uniwersytet Ludowy – o tradycji i o przyszłości” to platforma edukacyjna, której głównym celem jest edukacja w formie grundtvigiańskich metod umożliwiających rozwój osobisty społeczności lokalnych oddanych zachowywaniu oraz przekazywaniu tradycji i dziedzictwa narodowego.📌 Cel zostanie osiągnięty poprzez m.in. szkolenia, wyjazdy tematyczne, wywiady, promocję lokalnej kultury w wybranych miejscowościach zlokalizowanych na terenie województw: podkarpackiego i małopolskiego.
📆 KIEDY: 26 sierpnia 2022 r.
📍 GDZIE: Dom Ludowy w Bukowsku, Bukowsko 71, 38-505 Bukowsko
⌚ O KTÓREJ: Startujemy o godz. 12:00 w piątek!
💸 UDZIAŁ: BEZPŁATNY!

_________________HARMONOGRAM:Godz. 12:00 – Uroczysta inauguracja seminarium
Godz. 12:15 – Kultura ludowa jako żywy element aktywności obywatelskiej Polaków, Mieczysław Czytajło

_________________PRELEGENT:Mieczysław Czytajło – ur. w 1964 roku w Nagórzanach, gm. Bukowsko. Absolwent I LO w Sanoku.Absolwent: Wyższa Szkoła Pedagogiczna w Krakowie – nauki społeczne; Uniwersytet Jagielloński – studia podyplomowe – zarządzanie oświatą.Nauczyciel, od ponad 25 lat dyrektor Młodzieżowego Domu Kultury: Dom Harcerza” im. prof. A. Kamińskiego w Krakowie.Członek – założyciel Polskiego Stowarzyszenia Wychowania Pozaszkolnego, inne organizacje: m.in. Akademia Dziedzictwa Kresów – Towarzystwo Kultury Pamięci im. Księcia Adama Kardynała Sapiehy, Fundacja FRIL, Polski Związek Łowiecki.Współtwórca HARASYMIADY, im.in. pomysłodawca i inicjator Ogólnopolskich Konkursów Fotograficznych: Kapliczki i zabytki sakralne Karpat, Poezja J. Harasymowicza w obiektywie, licznych konkursów i projektów muzycznych; współpracuje w organizacji warsztatów muzycznych i pokazów kulinarnych (m.in. z Orkiestra Jednej Góry Matragona, szkoły i placówki kultury)Wieloletni prelegent i juror konkursów kulinarnych Kresowe Jadło w Baszni Dolnej (w ramach ogólnopolskiego Festiwalu Kresowego), autor artykułów w wydawnictwach okolicznościowych i lokalnych; pasjonat i znawca kuchni regionalnych, szczególnie kresowej, autor pokazów kulinarnych (kuchnia staropolska i regionalna); klasyfikator grzybów.Zainteresowania: muzyka (czynny muzycznie), kuchnia polska i regionalna, kuchnia naturalna (dary lasu i pól,), historia, etnografia, sztuka, historia, kultura i sztuka Beskidu Niskiego i Bieszczadów, propagowanie tradycji regionalnych, kolekcjoner wszystkiego, miłośnik wszystkiego, co regionalne i wartościowe.

_________________Informujemy, iż podane godziny oraz punkty harmonogramu mogą ulec zmianie. O wszystkim będziemy informować Was na bieżąco oraz aktualizować potrzebne informacje.Obserwujcie nas, aby niczego nie przegapić! 🔥Organizator | Fundacja Misji ObywatelskiejPartner | Gmina Bukowsko, Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Bukowskiej w BukowskuDofinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Programu Wsparcia Rozwoju Uniwersytetów Ludowych na lata 2020 – 2030.